torsdag 4 juli 2013

Älska dig själv med Wayne Dyer


Någon gång i början av 80-talet blev boken "Älska dig själv" av Wayne Dyer  väldigt populär. Jag minns att mamma intresserade sig för ämnet och att jag själv tyckte det var en revolutionerande idé... Eftersom jag kände så kan jag idag reflektera över att det då fanns så lite av insiker om individens behov, det var fult att tycka att man var bra, var söt eller duktig. Jante-lagen var det som rådde.

Boken öppnade upp en helt ny värld, ett nytt sätt att påverka sitt eget känsloliv. Wayne Dyer påstod att man kunde välja sina känslor! Va!? Kunde det verkligen vara så?

Wayne Dyer är en fantastisk person som jag har återupptäckt på You Tube och som har verkat som andlig rådgivare och informationsspridare sen 70-talet och är verksam än idag, 73 år gammal. Han var psykolog till yrket men började sakna en andlig dimension av livet för att förklara människans komplexitet och sadlade om till författare/föreläsare och inspiratör.

Buddha sade: Smärta kommer alltid att drabba oss - lidandet är ett val.
Att vara detacherad, att låta saker ske som en betraktare utan att fastna i känslan är vad yogis tränar på att bemästra. Varför? Jo, för vad vi känner och tänker skapar våra liv, vår framtid. Det du kände igår har skapat det liv du lever idag.

Jag, som känslomänniska, har haft svårt med att förhålla mig detacherad, beroende på vad det handlat om. Men jag har lyckats att ställa om mig när det gäller förväntningar. Utan förväntningar ingen besvikelse. Men det handlar inte om att vara känslokall eller att inte känna. Det handlar om att se känslan, förstå den och välja att släppa den.

En av Waynes historier låter såhär: "Du står i ditt kök och plötsligt går strömmen och du ser ingenting och tappar dina nycklar i förvirringen. Du trevar men hittar dem inte. Du tittar ut genom fönstret och ser en gatlykta lysa och tänker att där kan du se bättre, så du går ut och börjar att leta efter nycklarna under gatlyktan.
Din granne kommer ut och frågar vad du gör och du förklarar att du letar efter dina nycklar varpå han erbjuder sig att hjälpa till. Ni letar båda en stund tills grannen frågar var du egentligen tappade dem. Du svarar att det var inne i köket. Men varför letar du då här ute? utbrister grannen. Du svarar att det ju är ljust här ute och så mörkt därinne ..."


Wayne menar att det är så här många gör med sina problem. Vi söker utanför oss själva när problemen i verkligheten finns inom oss. Vi vill att någon annan ska ändra på sig eller att något ute i världen ska vara annorlunda så att vårt liv ska fungera bättre.
Det är svårt att ändra på sig själv, att lära sig att reagera annorlunda på sådant som triggar oss. Men det finns inget annat att göra. Alla "de andra" kommer inte att ändra på sig och även om de gjorde det (för att de själva utvecklas) så skulle vi inte plötsligt må bra. För det börjar liksom med oss själva. Om vi inte sorterar, accepterar och bearbetar det vi bär på så kommer det att styra vårt liv. Vi kommer att hitta nya saker som väcker samma känsla av obehag, nya personer som sårar oss på samma sätt osv... Tills vi kapitulerar och ser in i oss själva.

"När vi ändrar hur vi ser på en sak, ändras saken vi ser på", säger Wayne Dyer.
Det finns många tecken på att du förändras. T.ex kan du känna att du inte har så mycket gemensamt längre med dina vänner och du börjar umgås med en annan typ av människor som bättre speglar hur du är som person nu. Du kanske får lust att göra massa nya saker, gå kurser, resa, flytta, börja träna, ändra kostvanor, byta klädstil mm...

Den yttre världen är alltid en spegel av din inre värld. Vår drift är att förstärka det vi är inuti med hur vi lever, ser ut, vilka vi umgås med.
Om man reflekterar och tittar lite i backspegeln kan man ofta upptäcka dessa förändringsperioder man tidigare gått igenom.
Det kan lära oss att inte känna rädsla för att släppa taget om personer eller livsomständigheter som lämnar oss. Eller att inte rädas att gå vår egen väg även om det innebär uppbrott och upprördhet.

Min andra blogg: "Springboard to heaven"







                                                                                             Namasté


2 kommentarer: