söndag 26 maj 2013

The Age of Aquarius


För att vara mitt i livet... så är jag ganska oupplyst jämfört med den yngre generationen av idag som redan vet samma saker som jag vet. Jag har alltid varit nyfiken och vetgirig, ingen expert på ämnen men jag vet lite om många olika saker. Jag blir ständigt överraskad av hur mycket nytt det finns att upptäcka och är så himla glad för att lättillgängligheten med nätet har underlättat min jakt på information. En helt ny värld finns att söka i en uppsjö av föredrag och dokumentärer, klipp och annat som folk lägger upp och vill sprida vidare. Snålhet är inget bra tänk idag. Varför sitta och hålla på saker som istället kan glädja så många fler och som kan höja mänsklighetens medvetande?

Det mest centrala temat i Den Nya Tidsåldern är just medvetandehöjningen, en kollektiv upplysningsökning och en andlig medvetenhet som är frånskild från religiositet. Det märks så väl att det här är något som just håller på att hända världen över. Tack vare nätet så når all information ut så mycket snabbare än när jag på 80-talet gick till new age-affären Vattumannen på drottninggatan i Stockholm och East & West vid Östermalmstorg och satt i timmar och kollade i böcker och köpte hem en hel packe som jag sedan läste och satt ensam och grubblade över...
Idag delar man information och kommentarer rakt ut på olika sidor och får en helt annan uppfattning av att vara delaktig i en helhet trots att man inte känner de andra. Allt går snabbare och vår förmåga att bearbeta information har ökat med en hastighet som jag tror att de flesta lagt märke till. Vi som är födda på 60- och 70-talet har ju ändå något att jämföra med men för den yngre generationen så blir det här normen. Jag ser inte på det med oro som många experter ofta gör, utan som ett nytt sätt att vara som de födda på 90-talet är förprogrammerade för och kommer att klara av att hantera. Vi äldre får tänka om och inte alltid utgå ifrån att det vi lärt oss ska vara normen, den måste vara i förändring för att passa alla, likväl olika kulturer, sexualitet som åldrar. Det här med kulturer är ju inte heller statiskt, våra ungar har vuxit upp i mångkulturella skolklasser och kommer inte att ha lika lång väg att gå för att närma sig det okända som äldre generationer. De har mycket att lära oss.

Man kan se på tidsåldrar som på vår egen ålder. Tio år av ditt liv och en massa saker har förändrats, eller hur? Det är därför vi delar in musik, mode, jämlikhet mm i 60-, 70-, 80-tal osv. Det är ett lagom antal år att sammanfatta en period - och visst ser man tydligt hur olika dessa decennier är varandra?
De stora tidsåldrarna för mänsklighetens utveckling är dock mycket längre, drygt 2000 år sådär... Vi har just gått ur Fiskarnas Tidsålder som startade med Jesu födelse och kristendomens spridning - visst är det slående att deras symbol är två fiskar som simmar åt olika håll? Eran har präglats av prästerskapets makt över sanningen, tro och dyrkan, kyrkans starka ställning i samhället och den makt de hade över folks liv, det var inte så himla länge sen vi hade "husförhör" i Sverige, söndagsskola och kristendom fanns på schemat tills nån gång på 70-talet....

Sakta har kyrkans makt avtagit och människans önskan om att vara en självbestämmande individ har växt. Vattumannens inverkan har smugit sig på mänskligheten sedan 60-talet med Månlandningen och alla minns vi rymdtemat som var vanligt i serierna/filmerna på 70-talet - "Månbas Alpha", "Star Trek", "Star Wars", "Närkontakt av tredje graden"... En av mina favorit LP-skivor var "War of the Worlds". Allt sedan dess har informationsspridningen ökat genom fler tv-kanaler och datorns framåt-skridande till telefonernas betydelse i våra liv som är tidsenligt. Typiska Vattumannen-områden har att göra med teknik, nya reformer, humanitära insatser, vetenskap och forskning, miljö, okonventionella intressen, öppenhet för det okända, nyfikenhet. Det är kunskapens och insikternas tidsålder. En tid då den lilla människan säger ifrån och går emot överheten och sätter medmänskligheten i fokus och en vidare insikt om vår plats i Universum växer fram.



1968 hade musikalen "Hair" premiär på Broadway. Filmen som nådde ut över hela världen kom 1979. Den visar hippiekulturen med sitt flower-power-" och "make love, not war"-budskap. Man kan se det som ett stort frigörande från den stela traditionella andan som rådde då. En reaktion mot återhållsamheten och startskottet på den sexuella frigörelsen. Tack vare den tog utvecklingen ett jättekliv framåt och budskapet: att älska istället för att kriga är det som kommer att driva människan framåt i vår nya tid. Den mest kända låten i musikalen heter "Aquarius" och texten handlar om Vattumannens tidsålder, såklart.







"When the moon is in the seventh house
and Jupiter aligns with Mars
Then peace will guide the planets
And love will steer the stars

This is the dawning of the age of Aquarius
The age of Aquarius, aquarius, aquarius
Harmony and understanding
Sympathy and trust abounding
No more falsehoods or derisions

Golden living dreams of visions
Mystic crystal revelation
And the minds true liberation"







                                                                                             Namasté












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar