tisdag 1 juli 2014

Akupunktur & Ayurveda mot eksem



Har länge försökt komma på vad som fattas mig, näringsmässigt, reningsmässigt, eftersom jag har eksem. Föddes med atopisk eksem, som blommade upp då och då, särskilt i tonåren med alla hormoner. Det var så illa några gånger att mamma körde mig till akuten för att ögonen svullnade igen t.ex. Fick giftig kortison insprutat, eftersom det är så sjukvården fungerar. Behandla symtomen inte orsaken.


Nå väl, det här var ändå 70-talet, nog har vi kommit längre idag?... Nope, fortfarande kortison som gäller. Och ställda specialister som tittar på en som om man var ett ufo när man frågar: "Varför?"
Vilka brister det kan vara? Hur jag bör äta osv... Hade inga större förhoppningar om kloka svar, men gav specialisten en chans i alla fall. Kortisonkrämen åkte i soporna och jag provade allt möjligt som jag läste om på nätet. Leverrening, extra zink, kokosolja och liknande.

Jag jobbar inom vården och vi tvättar och spritar händerna flera gånger per arbetspass. Jag började använda bomullshandskar innanför gummihandskarna eftersom gummit irriterade huden ännu mer. Det är på händerna, fingrarna, jag har mitt eksem nu för tiden. Men ingenting hjälpte.



Det har varit värst på vinterhalvåret och något bättre på sommaren. Men det har blivit värre de senaste två åren, pga hormonella förändringar - igen. I tonåren och i övergångsåren, samma sak. Men de som inte har haft dessa problem kan inte fatta det handikapp man upplever. Allt man gör dagarna i ända har med vatten att göra. Vi tvättar händerna efter toalettbesök, vi diskar och spolar av grönsaker, vi duschar osv. Dessutom kliar eksemet vilket gör att man river upp sår som vätskar sig och svider, sen värker det och gör ont. Ett helvete helt enkelt. Man vill skära av sig fingrarna när det är som jobbigast!

Ilsket eksem
Av en händelse hamnade jag på Harmonimässan i våras och min väninna tyckte vi skulle betala en 50-lapp för att få våra diagnoser av en kinesisk dam som håller på med Akupunktur. Hon kollade våra händer, tunga, ögon och klämde lite på lederna, och till mig sa hon att jag hade blockering i lever, lungor och njurar. (Kroppens reningsverk, som jag själv förstått). Eftersom jag visste vilka sjukdomar/besvär min väninna har och kvinnan prickade rätt på alla, så kändes hon seriös.

Jag har ingen misstro mot alternativmedicin, har ju själv gått och lärt mig Ayurvedan. Den och kinesiskt medicin har mycket gemensamt, bl.a pulsmätningen. Men jag är ändå lite försiktig med vem jag vill gå till. Det ska kännas proffsigt och seriöst. Dessutom kändes det som om jag hade hört talas om denna kvinna av min väninna som precis nån vecka innan hade varit på Holistics energimedicinkurs med Bertil Wosk, och beskrivit en kinesisk dam som fick demonstrera hur energimedicin kan fungera genom att diagnosticera flera personer ur publiken. Jag kollade med kompisen och det var samma kvinna!

Läkning av eksem
Jag bokade tid redan veckan efter och gick tre dagar i rad, för att börja grundbalansera meridianerna. Man gör det innan man går in på själva problemet. Redan efter två behandlingar avtog klådan! När man blir av med klådan så slutar den onda cirkeln av att riva upp huden och sedan läka igen. Efter några veckor började det synas att en ordentlig läkning var igång och efter två månader av behandlingar, ungefär 1-2 ggr/vecka så var jag så gott som läkt på ena handen och lite kvar på den högra handen som hade mest eksem. Det känns som ett riktigt Mirakel! Känner mig normal igen och behöver inte dölja mina såriga fingrar i vantar, med plåster och tröjärmar mer.

Av ekonomiska skäl har jag haft en paus nu ett tag men varit på konsultation hos dr. Vora och Johan Ljungsberg på Skandinaviska Ayurveda akademin. Jag vill ändå ha någon metod att hjälpa till själv med kosten också. Akupunkturen kräver ingenting av mig som kund, jag bara ligger där och blir balanserad i mitt energisystem. Men jag ska fortsätta hemma sen med mitt liv och jag vill veta vad jag kan göra själv för att hjälpa kroppen varje dag av mitt fortsatta liv.

Dr. Vora kände på min puls och konstaterade hormonella obalanser, (så klart i min ålder), oro i sinnet (tänker för mycket) och orent blod, som han förklarade orsakar hudproblem. Mina händer var ju läkta så han såg inget eksem, men det var den diagnosen jag väntade på. Ja, inte just den, men någon diagnos kopplad till hudproblem väntade jag på. Äntligen ett svar som inte sjukvården kan ge! - Orent blod. Låter så logiskt när man får höra det, och så självklart för den alternativa medicinen att ge kunden orsaken till sjukdomen och inte bara symtomlindring. Min lever underfungerar och klarar inte av att rena blodet tillräckligt så huden visar bristerna. Bara jag som inte klarat av att tolka min kropps språk igen! Tack alternativ medicinen!

Nu dricker jag min blodrenande dryck varje dag: Jag lägger 40 russin i 1 liter vatten på kvällen, med 1 tsk fänkålsfrön, 1 tsk malda korianderfrön, 1 tsk lakritspulver och 1/2 tsk gurkmeja. På morgonen silar jag det och dricker under dagen. På en vecka försvann ett utslag jag hade på ena skinkan, som hade växt sen i vintras... Som sagt, hudproblem... En eksemfläck på högerhanden har blommat upp svagt som utrensningssymtom, men eftersom jag har detoxat tidigare så vet jag att det ofta blommar upp innan det vänder och försvinner, som det gjorde med astman.

Jag tänker ta upp Akupunkturen igen snart, har några behandlingar kvar, bland annat för den hormonella obalansen. Jag fortsätter min detox-kur med lakritsdrycken i några månader.

Konklusion: Vill man vara passiv men få snabb hjälp, ska man absolut vända sig till Akupunkturen. Den kostar en hel del men är helt klart värt det. Vill man hjälpa till själv och bibehålla hälsan framöver så ska man välja Ayurvedan. Min kombo av de två har fungerat för mig för att bli av med min livslånga plåga - Eksemet.

Min andra blogg: "Springboard to heaven"


Jag & dr. Jie Liu på Akupunktur Specialist




                                                                                         Namasté



1 kommentar:

  1. Tack för denna information. Min man har samma plågor som dig och vi har tagit kontakt med en tcm akupunktör. Vi vågar inte hoppas för mycket , men måste försöka andra vägar än cortison behandlingarna som ändå inte funkar.. tack!

    SvaraRadera