torsdag 16 maj 2013

Mirakelboten av pollenallergin



Vi är inne på andra veckan av årets pollenutbrott. Det kom väldigt sent i år men brukar hålla på 3 - 4 veckor, i år kanske det går fortare i och med att värmen kom så sent... Jag fick eksem över hela kroppen när jag var 6 månader (började med Semper-välling då) och jag har varit björkpollen-allergiker sedan sjuårs åldern, då den vanligtvis brukar debutera. Jag minns inte just pollenallergin från så unga år men däremot korsallergin för äpplen -som jag älskade. Jag fick tjock hals och svårt att svälja om jag åt äpple. Det kliade i munnen.

En kväll innan sänggående fick jag en briljant idé, tyckte jag. Jag tänkte att om jag äter äpplet just före jag ska sova så hinner jag somna innan allergisymtomen bryter ut och då märker jag inget av det! Hahahah... Det gick inge vidare med den idén, jag åt äpplet och fick tjock, kliande hals och kunde inte sova alls istället!... men jag ville äta äpplen.
En sensommar när mamma och jag var i Finland så var trädgården full av träd med mogna äpplen och jag kunde inte låta bli att äta. Jag åt och åt och inget hände... Min mamma var klok och efter funderande kom hon tillslut fram till att jag nog inte tålde besprutade äpplen! Vem tänkte på det på den tiden, liksom? Idag är ekologiskt väldigt på ropet, men då var man som konsument inte särskilt medveten om sådant.

I tonåren var eksemet/allergin som värst och jag fick åka in till sjukhuset för kortisonsprutor vid två tillfällen då min hals svullnade igen och ögonen fick en tjock gul hinna och kliade. Då var jag runt fjorton - även det en typisk "krisålder" men massa fläckar i ansiktet/halsen och hud som flagnade och kliade. På den tiden fanns inga pollentabletter som det finns nu. Så att sitta i skolan en vårdag när fönstret stod öppet och alla ville få in luft i värmen, var ett litet helvete. Som tur var så var jag inte ensam om allergin och jag minns att vi gick ihop några stycken och krävde att fönstret skulle stängas när vi bara nös och nös och nös.

För mig har varje vår betytt pollentabletter, nässpray och vissa år även astmaspray. Även om symtomen lindrats har tröttheten och känslan av inflammation i kroppen varit närvarande. Alla med pollenallergi vet hur tung den perioden är.
I år har det däremot skett inget mindre än ett mirakel - jag har ingen allergi alls! Har inte nyst, snörvlat eller kliat ögon... Pollentabletterna ligger oförbrukade i lådan och jag har dem med i väskan ifall att... Men för varje dag som går så börjar jag inse att jag inte har pollenbesvär mer! Vad har hänt?

De senaste två åren har jag lagt om min kost flera gånger av flera andra orsaker som jag senare kommer att få anledning att återkomma till. Men inte för ett ögonblick har jag ens tänkt att det skulle påverka pollenallergin... Vet inte varför jag inte har tänkt det, men jag tror att vi är så vana att få höra att det är kroniskt med allergi och särskilt pollen. Har man en gång den känsligheten, så hette det i alla fall förut, får man leva med det.
Denna vinter har mitt handeksem varit riktigt svår. Jag har av den anledningen lagt till flera olika vitaminer, mineraler, MSM, superfoods och undvikit laktos/gluten... Jag har tillfört t ex Zink, Svavel, probiotica, enzymer och B-vitaminer, förutom att jag tar en massa andra vitaminer och tillskott. Jag har kört stora doser och provat olika oljor för insmorning - sesamolja, kokosolja, morotsolja... Jag har lagt på raw honung och plåster över - vilket har läkt "såret" på en dag, men det kom hela tiden nya.
Har under våren gått en kurs i Näringslära och insett att vår yttre hud är en spegel av vår inre hud - som är tunntarmens slemhinna. Därav kopplar jag ihop att jag kanske har varit smått inflammerad i tarmslemhinnan ända sedan barnsben? Inte helt glutenintolerant eller haft celiaki, men lite överkänslig?

Jag har lärt mig genom Ayurvedan att för att läka något måste man först rena kroppen från slaggprodukter (ama), eller toxiner som vi säger. Jag har de senaste två åren kört detox med ayurvedateer flera gånger/år och första omgången i tre månader då jag även la om kosten efter råd från Johan Ljungsberg som jag hade som lärare på Ayurvedaskolan. Han sa att jag hade näringsbrist vilket förvånade mig mycket. Jag som trodde att jag åt så himla bra. Har varit vegetarian sedan 1986 och alltid frossat i frukt och grönt. Men med tanke på att tarmslemhinna varit inflammerad så tas inte näringen upp lika bra oavsett hur bra mat jag stoppar i mig. Det låter idag för mig helt logiskt, men utan kunskap är det svårt att själv inse kopplingarna. Man måste själv ta reda på fakta i dagens samhälle. Ingen doktor i världen kan veta allt och särskilt våra västerländskt skolade doktorer tar inte ens in kosten som del i läkningen eller orsak till sjukdomen. För mig är kosten A och O. Allt har med den att göra, sedan kommer sinnet och livsstilen.

Jag har inte klarat av att tolka min kropps signaler som den ihärdigt sänt ut till mig sen jag var liten i form av eksem och allergi. Jag har inte förstått kopplingen av kroppens immunförsvar och sjukdom eller åtminstone inte insett hur mycket jag själv kan och bör se till att ständigt bygga upp immunförsvaret och stötta det i sitt jobb för att hålla mig frisk. Men kanske börjar jag nu komma underfund med ett och annat i alla fall? Jag är i princip aldrig förkyld eller sjuk i influensa sen jag la om mitt leverne, men ibland får jag en "känning" av sjukdom i kroppen t.ex efter en stressig period och sätter direkt in en motåtgärd med detox-shottar, kolloidalt silver, basar med kalk mm, vilket stoppar sjukdomsutvecklingen. Jag har lärt mig att jobba med kroppen och inte bara lämna det åt slumpen att vara frisk eller bli sjuk. Jag lär mig mer varefter jag hittar ny information och är inte rädd att prova nytt eller ändra mig om annat fungerar bättre. Varje kropp är sitt eget fantastiska universum och alla är individer och jag måste själv lära mig att tolka just mitt eget universums språk.

Jag har alltså dragit ner på gluten sedan i höstas, lagt till bl.a chlorella, spirulina, vetegräspulver och har de senaste två månaderna halvfastat på egen färskpressad frukt/grönt-jos. Jag har lärt mig göra rawfood energibars och att baka glutenfritt knäcke/kex. Jag äter frukostgröt på olika frön/gryn med havremjölk och blötlagda ekologiska plommon/russin. Om jag fått en stark känsla av att äta något har jag gjort det. Senaste veckan har jag varit sugen på rawfood, eller råkostsallad helt enkelt, med quinoa och nötter t.ex. Jag har ätit gluten i form av t.ex pasta nån enstaka gång och halloumi, men mest josat två gånger/dag.

När man dricker josen av frukt/grönsaker istället för att äta dem hela översköljs kroppen med koncentrerad näring i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter, förutom kolhydrater och protein. Fettet får jag i mig med nötterna och oljan på råkosten.

Mina dagliga joser innehåller en blandning av dessa godsaker med variation:

1 Citron/Apelsin
1 Äpple
2 Morötter
+ några av dessa:

2 stjälkar Selleri
1/2 Granatäpple
1-2 Kiwis
1 del Ananas
En bit Ingefära 1 Rödbeta
1/2 Gurka
Vitkål, sallad, persilja mm
Bär efter tillgång:  Hallon, blåbär, mm




Länk till min andra blogg: "Springboard to heaven"




                                                                                       Namasté





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar